Den hemlighetsfulla ön – Stockholms distriktsläger 2023

Sedan urminnes tider har Vässarön varit fylld av legender, mystiska
ting och magiska väsen. När Scouterna tog över Vässarö 1943
stängdes porten till det förflutna. Nästa sommar ska den åter öppnas.
Kom och hjälp oss skriva ett nytt kapitel i historien om Vässarö.
Tiden är kommen – tillsammans ska vi avslöja Vässarös hemlighet.

NÄR?

Vecka 31 & 32 (under två olika lägerveckor)

Läger 1: lördag den 29/7 till fredag den 4/8 

Läger 2: söndag den 6/8 till lördag den 12/8 

Spårarprogram dag 2 till 5 respektive lägerperiod 

Lägermaterial ska transporteras ut och åter dagen innan respektive efter lägrets start. 

VAR?

60°15’20.2″N 18°41’38.6″E

UPPLÄGG?

Lägrets program kommer att ramas in av lägertemat DEN HEMLIGHETSFULLA ÖN. Några ledtrådar kommer ni få redan under hösten och våren innan lägret tar sin början. 

Tillsammans kommer vi att utforska flera länge glömda delar av Vässarös myter, legender och myllrande historia. Utöver en rad gemensamma tema-aktiviteter och Vässarös rika program, så kommer vi att ha en särskild dag för varje gren (åldersgrupp). Tanken är att ledarna för respektive gren och gärna också era utmanare, bemannar programmet för de yngre scouterna. 

Då vi hoppas att ön kommer vara fylld till bredden, så ersätts den vanliga insamlingen av programönskemål med att Vässarö lägger schemat så att alla erbjuds möjlighet att gå Trapper-spår och utnyttja Fladans utbud. Ni tackar nej om ni har andra planer, så andra kårer kan få mer tid, exempelvis för att segla. Som vanligt bokas de delar av Vässarös program som brukar bokas på plats, när ni kommer ut till ön.  

Utskick till kårer

ANMÄLAN?

 • Preliminäranmälan öppnar HÄR den 1 september för kårer i Stockholms Scoutdistrikt och den 15 november för alla andra. 

Ange vilken vecka ni helst vill delta. Urvalsprincipen är först till kvarn! 

Inom 14 dagar efter preliminäranmälan får ni en bokningsbekräftelse med information om ifall ni fått plats önskad vecka. En bokningsavgift á 50 kr per anmäld deltagare faktureras också. Bokningsavgiften är en första betalning av lägeravgiften, inte en tillkommande kostnad.

 • Definitivanmälan sker på denna lägersida (länk kommer senare) från den 15 februari till 15 mars 2023. Den anmälda kåren får Vässarös blankettlunta med allt ni behöver veta inför lägret, bland annat:
  – Transportönskemål: Blanketten för transportönskemål ska lämnas in senast den 1 maj. Vässarö fördelar ut tidpunkten för utfärd till ön baserat på kapaciteten för båttransport. Samtliga kårer ska transportera ut sitt lägermaterial till Vässarö dagen innan lägret börjar och hem dagen efter att lägret slutat.
  – Mat, slutgiltigt antal deltagare och övriga önskemål: Senast fem veckor innan lägret, under vecka 25 respektive vecka 26, anmäls antal personer per måltid, önskad inrycknings- och utryckningsmat och antal personer som kommer med lägergods dagen innan lägret börjar samt önskad mängd gasol och eventuell önskan om hyra av cykelkärra eller köp av ved.

KOSTNAD?

 • Deltagaravgift: Preliminär avgift är 1700 kronor per deltagare för hela lägret och 1200 kronor för Spårarnas 4-dagarsläger (exklusive resa till och från bryggan vid Strömsviken). Avgiften kan komma att justeras vid stora prisförändringar.  
 • Materialtransport: Tillkommande kostnad per dygn för deltagare som transporterar material är 225 kronor per dygn. 
 • Parkering i Strömsviken kostar 35 kronor per dygn och bil.
 • Gasol kostar 60 kronor per kg.
 • Ved kostar 400 kronor per säck (ca 1 m3). 
 • Cykelkärra hyrs för 50 kronor per dygn. 

GREN-TRÄFFAR

Vi vill gärna träffa er för att berätta om våra planer och förslag – men framför allt för att lyssna in era inspel och idéer – så vi får ett så lyckat läger som möjligt. Så välkomna till våra gren-träffar i januari och februari. Alla möten hålls kl. 19-20.30 på distriktskansliet på Fridhemsgatan 8. Vi bjuder på fika. Anmäl er HÄR redan idag!

 •  Spårare tisdagen den 17/1
 • Upptäckare tisdagen den 24/1
 • Äventyrare tisdagen den 31/1
 • Utmanare tisdagen den 7/2

MER INFO?

Vi kommer löpande fylla på med mer information på denna sida. 

VILL DU VARA MED OCH SKAPA TIDERNAS ROLIGASTE LÄGER?

Vi hoppas på att kunna sätta ihop en bred grupp med representanter från många av distriktets kårer som vill träffa andra trevliga scoutledare och vara med i det roliga arbetet med att ta fram ett riktigt minnesvärt grenprogram, och bidra till utvecklingen av lägertemat. Hör av er till oss så berättar vi mer! 

Lägerkommitten, lako-ssd@scoutkansliet.se

Veronica Koutny Sochman (070-176 14 01), Bagarmossens scoutkår
Niklas Hedberg (073-022 20 58), Örnsbergs scoutkår
Björn Wettermark, Bagarmossens scoutkår
Marie Stiegler, Vällingby scoutkår