Utskick

Scouterna i Stockholm har fått en förfrågan om att delta vid firandet av Sveriges nationaldag

Nationaldagsfirandet pågår under hela dagen på Skansen. På kvällen firas det traditionsenligt med musik och tal till Sverige i närvaro av Kungafamiljen. Detta tv-sänds kl. 18.30-19.30 från Sollidenscenen.

I år uppmärksammar vi också att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523. 

Därför planeras en mottagning på Nordiska museet med ca 900 särskilda gäster från riksdag, regering, myndigheter och den diplomatiska kåren med flera. Mottagningen kommer då äga rum i anslutning till Gustav Vasa-statyn på museet.
Gäster kommer först att bjudas in att delta i firandet på Skansen i närvaro av Kungafamiljen. Efter det tv-sända programmet på Skansen kommer gästerna att promenera från Skansen (Hazeliusporten) till Nordiska museet där Kungafamiljen välkomnar gästerna och mottagningen hålls med efterföljande tapto.

Vår uppgift är att med ca 300 scouter med handflaggor bilda häck längs promenadvägen (ca 450-500 meter). Den totala promenadsträckan för gästerna blir ca 750 meter.

Vill du vara med och representera Scouterna?

Vilka aktiviteter det blir under dagen samt exakta tider kommer meddelas till anmälda scouter senare.

Vid anmälan förbinder man sig att delta på det officiella firandet / bildandet av häck som startar 19.30 med gemensam samling innan dess, kl. 18.30. Man förbinder sig inte att vara med på aktiviteterna under dagen, men uppmuntras att vara med och visa upp Scouting även då.

Du får

Nationaldagspin

Märke

Fritt inträde till Skansen hela dagen den 6 juni 2023 vid klädd i scoutskjorta.
(Gäller ej för scouter som inte deltar i det officiella nationaldagsfirandet.)

Beskrivning:

Vi förutser att detta gästtåg i täten har representanter från olika föreningar/organisationer som representerar Sverige och att musikkårer ackompanjerar under promenaden.
Preliminära beräkningar utifrån tidigare erfarenheter i samband med kungliga bröllop, begravningar och statsbesök, utvisar att vi skulle ställa upp scouter med ca 3 meter lucka och då behöva 300 scouter. Självklart kan en förtätning diskuteras.

Vi tror att en stor närvaro av scouter på Djurgården under dagen, tillsammans med andra föreningar från det svenska samhället, skulle vara ett värdefullt inslag i syfte att visa det svenska föreningssamhällets viktiga bidrag till de värden Sverige och dess flagga står för, såsom demokrati, yttrande- och föreningsfrihet, allemansrätt m.m.

Stiftelsen tror att detta skulle kunna bli en fin avslutning på det som sker vid Sollidenscenen och den tv-sända ceremonin men också en festlig start till mottagningen på Nordiska museet.

Kontaktuppgifter

Snabbfakta

 • Datum

  6 juni 2023

 • Starttid för Scouternas officiella deltagande

  Kl. 18.30 gemensam samling

  Kl. 19.30 bildandet av häck (avslutstid är svårt att beräkna)

 • Vem får vara med?

  Detta är öppet för medlemmar i alla åldrar i Birka, Roslagen, Stockholm och Södertörns scoutdistrikt.

 • Kostnad

  0 kr

 • Sista anmälningsdag

  Anmäl dig senast onsdag den 31 maj 2023. Anmälan är bindande. 

 • Utrustning

  Scoutklädsel och kår- eller Sverigehalsduk.
  Vi tillhandahåller flaggorna.