Historien om The Icelandic Challenge

Challengen startade 2016 under distriktslägret på Åland, som en aktivitetspunkt för äldre äventyrare och utmanare. Konceptet var då att under drygt 24 timmar utmana deltagarna både fysiskt och psykiskt i den unika miljön som Åland erbjöd.

Alla var nöjda bortsett från de danska scouterna som tyckte att aktiviteten inte var tillräckligt fysiskt krävande. Efter lägret tog vi därför kontakt med danskarna och utmanade dem till en scout ”challenge” på deras hemmaplan under ett veckoslut. Påföljande vår åkte vi därför till Danmark med 30 äventyrare och utmanare från distriktet. Fokus blev på dansk scouting – Vandring, orientering, rapelling, smörrebröd – men även tid för socialisering genom en festmiddag och besök på ett slott.

Under och efter detta bestämde vi oss för att utveckla detta till ett mer långsiktigt projekt inom distriktet med syftet att visa scouter som kommer upp i gymnasieålder (och således riskerar att hoppa av) att scouting kan vara superhäftigt, med utmanande aktiviteter i en miljö som är helt unik i Norden, samtidigt som man får scoutvänner internationellt. Vi gör detta dessutom enligt tesen att det är genom utmaningarna, och att ta sig ur sin ”comfort-pit” som man växer som människa och scout.

Challengen är vårt sett att visa detta. Erbjuda ett gäng av distriktets äventyrare och utmanare att delta en aktivitet som utmanar fysiskt och psykiskt, i en unik plats i Norden tillsammans med lokala scoutvänner.

Med denna vision, fortsatte vi efter Danmark med att arrangera The Baltic Sea Challenge i Åbolands skärgård 2018. Där seglade vi eskader och paddlade kajak tillsammans med Finlandssvenska scouter.

Challenge 2020 som projektnamnet hette, skulle bli uppföljaren i helt ny nivå. Kombinera allt vad vi tidigare lärt oss för att få ihop en riktigt genuin och inspirerande Challenge fast nu på Island. Sen kom Corona. Vi har varit tvungna att flytta 3 gånger hittills, och av förklarliga skäl har såväl deltagare som ledare kommit och gått. Men nu är det dags, och förutsättningarna är de bästa vi sett.

The Icelandic Challenge innefattar vandring genom vulkanlandskap, geysrar och varma källor. Som kontrast kommer vi dessutom att prova på en eller annan väldigt kall aktivitet, och sedan någonting på lite högre höjd som startar adrenalinet. Men Challengen handlar även om socialisering och att ta del av den lokala kulturen i såväl stad som landsbygd, samt kulinariskt. På våra 5 dagar skall vi helt enkelt göra så mycket utmanande, häftiga och härliga scoutgrejer som möjligt! Allt detta gör vi tillsammans med den Isländska scoutkåren Skátafélagið Garðbúar samt Finlandssvenska scouter från Åbo.

The Icelandic Challenge 2022 genomförs 15-18 April (ankomst till Arlanda 19e på morgonen). 

Åldersgrupp: 2003-2006.

Kostnad: 5500 kr.

Vill du hänga med?! Anmäl ditt intresse snarast möjligt! Vi har bara några få platser kvar och fyller dem enligt först-till-kvarn principen. Skicka ett mail till: Challenge@scoutkansliet.se

Övrigt: Fullständig vaccination mot COVID-19 är ett krav.