Alla ledarutbildningar inom Scouterna arrangeras genom Scouternas Folkhögskola.
De flesta utbildningar och kurser hittar du på Scouternas Folkhögskola. Scoutkansliet och Regionala utbildningsgruppen anordnar ett urval av utbildningar varje år, främst intresseutbildningar.
Kursutbud
Kom och mingla med scouter från de andra distrikten och bättra på dina kunskaper i trygga möten, för att kunna göra vår scoutverksamhet ännu tryggare! Perfekt om du längtar bort från skärmar och digitala möten.
Trygga möten syftar till att barn ska vara trygga på sin fritid. Det handlar också om sådant som att vara en schysst kompis och att ledare har kunskap och mod att agera om något händer. För ett bra arbete mot övergrepp och kränkningar behövs ett gemensamt syn- och förhållningssätt. Trygga möten utvecklades av Scouterna för att skapa det.
Kursen anordnas vid förfrågan, skicka ditt intresse till info@scoutkansliet.se. Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
Växtkraft är en kurshelg som arrangeras varje år i november. Arrangör är Södertörns Scoutdistrikt men Växtkraft är öppet för samtliga Scouter i Stockholmsregionen.
Det är ett uppskattat evenemang för scouter i alla åldrar. Passa på att lära dig något nytt i linje med dina intressen, och nätverka med andra scouter från distriktet!
Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
Målet med kursen är att deltagarna ska bli bättre sjöscoutledare. Under kursen delas de in i patruller och får prova på våra bästa sjöprogrampass, för att själva kunna gå hem och genomföra dem på avdelningarna. Dessutom ökas ledarnas självförtroende genom att de får lära sig om säkerhetsregler och riksorganisationens stöd.
Kursen har gått många höstar och ett stort antal glada sjöscoutledare har åkt hem med sinnena inspirerade för att sätta fart på sina avdelningar.
Särskilt roligt är det att folk från hela landet kommer för att vara med på kursen. Kostnad: 1300 kr (varav 500 kr i anmälningsavgift).
Vill du komma i kontakt med kursteamet? Skicka ett mail till sjolu@scoutkansliet.se
Klicka här för att läsa mer om SjöLU >>
Är du scoutledare?
Vill du ha riktigt peppade scouter som kommer på mötena oavsett väder?
Här är kursen för dig!
Kursen vänder sig i första hand till dig som är ledare på scoutavdelning och vill få inspiration och
verktyg att kunna skapa en riktigt äventyrlig verksamhet som verkligen lockar och peppar dina
scouter oavsett om du vill vara i naturen, en skola, en källare eller föredrar någon helt annan plats.
Under två helger kommer vi att träffas för att inspireras, skratta, uppleva och utmana vad vi kan och
vågar göra i våra äventyrliga möten med våra ungdomar. Vi rekommenderar kursen från 17 års
ålder.
Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
Den här kursen är helt anpassad för dig som är scoutledare och för dig som vill bli instruktör i HLR.
Utbildningen består av upplevelsebaserade övningar inom- och utomhus i kombination med teoretiska föreläsningar. Du får en bred kunskap om första hjälpen för möten, läger och hajker.
Under utbildningen ingår även utbildning och certifikat enligt HLR-rådets riktlinjer i första hjälpen och HLR. En del av kursen kommer genomföras utomhus för att vi ska kunna genomföra praktiska övningar i rätt miljö.
I kursavgiften ingår kursboken Vildmarksmedicin och Instruktörsbok HLR. Alla som deltar i kursen med godkänt resultat får ett tygmärke, Scouternas HLR-bevis samt personligt utbildningsbevis inkl. registrering i HLR rådets register över utbildade instruktörer. Kostnad: 4000kr/deltagare.
Kursen anordnas vid förfrågan, skicka ditt intresse till info@scoutkansliet.se. Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
NOLS WILDERNESS MEDICINE FÖRSTA-HJÄLPENUTBILDNING 29:e september – 1:a oktober, 2023
FULLT och därmed är anmälan stängd.
Varmt välkommen!
FRUSTUNABY SCOUTGÅRD
29:e september – 1:a oktober, 2023
Denna NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs är bara öppen för scouter tillhörande Stockholm, Birka, Roslagen och Södertörns scoutdistrikt.
Kursplats: Frustunaby Scoutgård https://frustunaby.scout.se/hitta-hit/
Datum: 29:e september – 1:a oktober, 2023 (fredag, lördag och söndag).
Kursstart: Första hjälpen-kursen börjar på FREDAG morgon klockan 09:00 och håller på fram till 18:00 den dagen. På lördag och söndag börjar vi klockan 08:00 och slutar 18:00.
Kurspris: 5 000kr, varav 1 000kr i anmälningsavgift som är bindande och återbetalas inte men kursplats kan överlåtas till annan utan avgift. Kursen administreras och faktureras av Stockholms Scoutdistrikt men är öppen för alla Scouter.
I avgiften ingår ett 30-sidigt kursmaterial, snusnäsduk, vattentät första-hjälpen pocketguide, HLR-certifiering samt NOLS Wilderness Medicine Wilderness First Aid (WFA) certifiering.
Samt kost och logi.
Anmälan: Görs här i scoutnet
Sista anmälningsdag: 15 september
Frågor om själva kursen och kursmatrialet: Mejla Crossing Latitudes på info@crossinglatitudes.com Crossing Latitudes representerar NOLS Wilderness Medicine i Skandinavien.
Instruktörer: Denna kurs undervisas på svenska av NOLS Wilderness Medicine instruktörer.
Mat: Ingår i kurspriset eventuella frågor skickas till oss på Scoutkansliet info@scoutkansliet.se
Logi: Medtag egna lakan, örngott och handduk. Inneskor är bra också och sedvanlig personlig packning.
Certifiering: Godkända kursdeltagare får NOLS Wilderness Medicine internationella två-åriga ”Wilderness First Aid” certifikat samt Svenska HLR Rådets HLR kompetenskort. Om du redan har en Wilderness First Responder eller en Wilderness Advanced First Aid certifiering från NOLS Wilderness Medicine kan denna kurs tas för återcertifiering. För mer information om NOLS: https://www.nols.edu/en/about/wilderness-medicine/
Kursprogram: NOLS Wilderness Medicine första-hjälpen utbildning fokuserar på frilufts-relaterade skador och sjukdomar. Kanske måste du göra en patientundersökning och plåstra om en vän som blöder från ett sår i ansiktet. Kanske måste du hjälpa någon som har en kraftig allergisk reaktion eller ta hand om person vars axel har hoppat ur led. Vårt mål är att göra våra sjukvårdsscenarier så realistiska som möjligt.
Kursmaterialet täcker bland annat patientundersökning, hjärt- och lungräddning, magont, vrickade fötter, infektioner, brutna ben, medvetslöshet, spjälning av brutna ben, allergier, nedkylning, ryggradsskador och evakueringsbeslut mm. Se lista av alla ämnen längre ner.
50 % av kursen är scenarier, praktik och demonstration av behandlingsmetoder. 50 % är teori, lektioner och diskussioner om olyckshändelser, sjukdomar och beslut. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus men även flera timmar om dagen inne i klassrummet. Ett mål av våra mål är att L-ABCDE och den fokuserade patientundersökningen ska sitta i märgen efter dessa dagar och att alla deltagare ska få självförtroende att våga gå fram och hjälpa till om en olycka sker. Våra scenarier är realistiska och vi varvar lektioner inomhus med praktik utomhus.
Vad kan du förvänta dig av oss?
Förvänta dig dynamiska instruktörer med internationell frilufts- och sjukvårdserfarenhet. Förvänta dig feedback av oss under kursens gång. Förvänta dig att spendera mycket tid utomhus men även timmar inne i klassrummet med lektioner, demonstrationer och övningar. Våra dagar kommer att vara oerhört intensiva med realistiska och utmanade scenarier.
Du kan förvänta dig ett faktabaserat kursmaterial, inte bara kopierat från en textbok. Vi undervisar sjukvård som stöds av både svenska och amerikanska läkare med friluftsliv, glesbygd och expeditioner som intresse. Du kommer att lära dig de nyaste rönen inom vildmarksmedicin.
Vad förväntar vi oss av dig?
Vi förväntar oss att du tar kursen på allvar. Vi förväntar oss att du kommer att vara i tid var dag. Vi förväntar oss att du kommer förberedd var dag med utrustning och bra energi. På denna kurs har vi inget skriftligt eller praktiskt prov men förväntar oss att du är med på alla övningar och är aktiv.
Vi förväntar os att du respekterar de andra deltagarna, oss instruktörer och vår utrustning. Vi förväntar oss att du kommer agera professionellt och använda ett korrekt språk. Vi tolererar inte svordomar eller trakassering av något slag. Vi hoppas att du frågar om du inte förstår. Vi ber deltagare att stänga av mobiler och datorer under lektionstid. Rökning är förbjuden under lektionstid vilket inkluderar våra scenarier utomhus. Vi förväntar oss att du följer våra COVID-19 riktlinjer.
Vad behöver du ha med dig?
Du behöver ingen tidigare erfarenhet. Det viktiga är att du har ett intresse för att lära dig hur du kan hjälpa andra samt rädda liv. Vi kommer att tillbringa mycket tid utomhus och alla i gruppen kommer att vara både “patienter” och “vårdare”. Vi använder låtsasblod som går bort från både hud och kläder efter en tvätt eller två. Vi kanske är ute en timme eller två, sedan en lektion inomhus, ut igen för några scenarier och tillbaka inomhus igen. Vi varvar teori och praktiska övningar och scenarier alla tre dagar.
Oömma kläder, regnkläder, varma kläder, extra ombyte, kängor eller stövlar och pannlampa är ett måste. Ta med dig en ryggsäck med de saker som du vanligtvis har med dig när du går på tur, paddlar eller går i skogen. Din utrustning kommer att användas i våra scenarier. Ta också med papper, penna och inomhusskor. Se mer detaljerad lista här nedan.
NOLS Wilderness Medicine utrustning: På våra kurser tillhandahåller NOLS utrustning och material som de flesta av oss har med på en fjäll-, paddling- eller frilufts-tur. Vi har sovsäckar, liggunderlag och vindskydd för att hjälpa
en allvarligt nedfrusen människa. Vi har snusnäsdukar och T-shirts för att ta hand om sår, skidstavar och paddlar används till att spjäla benbrott mm. Vi har också specialmaterial såsom mun-mot-mun skyddsmasker, första- hjälpen väskor, bårar mm, men det främsta vi har är vår kunskap och erfarenhet från riktiga situationer där första- hjälpen krävts.
Förslag på utrustningslista:
Skyddsmask tills du får en KN95 av oss. Skyddsglasögon (vanliga glasögon, solglasögon, skidgoggles etc. är OK)
Ryggsäck
Omgång av friluftskläder som kan hålla dig varm i alla sorts väder
Extra ombyte av friluftskläder
Regnjacka och regnbyxor
Kängor eller stövlar som kan hålla dig varm och torr när vi är ute
Inneskor såsom sandaler eller tofflor Mössa, vantar, halsduk mm Anteckningsblock, pennor Solglasögon
Vattenflaska, Mugg, Termos
Första-hjälpen lektioner:
Infektionskontroll
Hjärt- och lungräddning Patientundersökning
Primär undersökning och akut behandling (L-ABCDE) Sekundär undersökning, fortsatt behandling och omhändertagande (vitalparametrar och medicinska frågor)
Dokumentation & Evakueringsplaner Rygg- och ryggmärgsskador Skallskador
Cirkulationssvikt
Sårvård, Brännskador & Infektioner
Muskel-, led- och skelettskador & Urledvridningar Värmerelaterade tillstånd & Nedkylning och köldskador
Medicinska situationer: Diabetes, epilepsi, buksmärta, andningsproblem, hjärtrelaterade problem
Allergisk Anafylaktisk reaktion Första-hjälpen utrustning
AVBOKNINGSREGLER: För denna kurs gäller Scoutkansliet Stockholm, Birka, Roslagen och Södertörn avbokningsregler. 1 000kr i anmälningsavgift som är bindande och återbetalas inte men kursplats kan överlåtas till annan utan avgift. Anmälningsavgiften faktureras inom 10 arbetsdagar från anmälan. Slutavgiften faktureras efter sommaren och ska vara betald innan kursstart.
COVID-19: NOLS kräver inte längre att deltagare har vaccinering mot COVID-19, men vi rekommenderar det. Att minimera smittspridning har alltid varit del av en NOLS Wilderness Medicine sjukvårdskurs. NOLS står för ett KN95 munskydd och nitril handskar som ska användas i scenarier.
Vi gör allt för att minimera smittspridning men risken kan inte elimineras 100%. Vi ber dig att hjälpa oss genom att följa våra rekommendationer.
Crossing Latitudes www.crossinglatitudes.com
NOLS Wilderness Medicine https://nols.edu/en/courses/wilderness-medicine/
Anmäl dig här >>
För utmanarlaget
Under Våga Utmana kommer du att få verktyg för att kunna ha en så utvecklande utmanartid som möjligt samt för att underlätta ditt ledarskap i t.ex. programplanering. Kursen följer programmet för utmanare, med fokus på att leda utmanarlaget genom de aktiviteter och äventyr ni bestämt/bestämmer att ni vill genomföra i just ert lag. Du kommer att få träna på att leda och samtidigt vara en del av laget.
Mycket tid kommer att läggas på gruppdynamik, hur arbetar ert lag, vilken typ av ledarroller har ni i laget samt hitta lagets styrkor och svagheter för att kunna arbeta vidare med dem.
Kursen genomförs med hjälp av scoutmetoden och kommer att ske båda inne och ute, såväl de två kvällar som den avslutande helgen.
Våga Utmana är sammanlagt 20 timmar lång och består av:
- Scoutmetoden
- Jag som ledare och jag som deltagare
- Utmanarlaget
- Projekt och äventyr
- Säkerhet och ansvar
För att laget ska kunna bli antaget till kursen måste 80% av laget genomföra kursen.
Kursen anordnas vid förfrågan, skicka ditt intresse till info@scoutkansliet.se. Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
Under några kvällar under hösten och vintern lär du dig om navigering, väjningsregler, väder, instrumentkontroll och mycket mer. Det blir även praktik på Vässarö två helger på våren med både praktiska navigationsövningar och båtmanövrering.
Den som redan har förarintyget sedan gammalt kan se de första kvällarna som en nödvändig repetition för att lyckas bra med Kustskepparintyget. Det blir prov för förarintyg under kursens gång.
Vid provtillfället i maj kan den som vill avlägga prov för VHF-certifikat. Kunskaperna om SRC får du läsa i bok vid sidan av kursen men instruktörerna kan svara på frågor när du läser.
I Sverige anmäls ungefär 20 personer varje dag som försvunna. Det kan ligga många orsaker bakom försvinnanden men ungefär 700 barn går vilse i naturen varje år.
En erfarenhet som på senare tid ökat är just bristen på erfarenhet och kunskap. Kompisgäng som ringer fjällräddning när det blir lite jobbigt, familjer utan bra kläder och utrustning på vandring och förstagångsseglare som överskattar sin förmåga.
Men vi scouter är väl alltid redo?
Visst är vi redo för många situationer, men vad gör vi om mobilen är urladdad, maten glömd hemma och stormköket saknar brännare?
Kursledare är Gillis Nordin, som har utbildat scoutledare och scouter i överlevnad och friluftssäkerhet i många år. Gillis är bland annat med i kursteamet för Friluftsledarutbildning Överlevnad hos Scouternas folkhögskola.
Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.