Kursutbud
Kom och mingla med scouter från de andra distrikten och bättra på dina kunskaper i trygga möten, för att kunna göra vår scoutverksamhet ännu tryggare! Perfekt om du längtar bort från skärmar och digitala möten.
Trygga möten syftar till att barn ska vara trygga på sin fritid. Det handlar också om sådant som att vara en schysst kompis och att ledare har kunskap och mod att agera om något händer. För ett bra arbete mot övergrepp och kränkningar behövs ett gemensamt syn- och förhållningssätt. Trygga möten utvecklades av Scouterna för att skapa det.
Kursen anordnas vid förfrågan, skicka ditt intresse till info@scoutkansliet.se. Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
Växtkraft är en kurshelg som arrangeras varje år i november. Arrangör är Södertörns Scoutdistrikt men Växtkraft är öppet för samtliga Scouter i Stockholmsregionen.
Det är ett uppskattat evenemang för scouter i alla åldrar. Passa på att lära dig något nytt i linje med dina intressen, och nätverka med andra scouter från distriktet!
Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
Målet med kursen är att deltagarna ska bli bättre sjöscoutledare. Under kursen delas de in i patruller och får prova på våra bästa sjöprogrampass, för att själva kunna gå hem och genomföra dem på avdelningarna. Dessutom ökas ledarnas självförtroende genom att de får lära sig om säkerhetsregler och riksorganisationens stöd.
Kursen har gått många höstar och ett stort antal glada sjöscoutledare har åkt hem med sinnena inspirerade för att sätta fart på sina avdelningar.
Särskilt roligt är det att folk från hela landet kommer för att vara med på kursen. Kostnad: 1300 kr (varav 500 kr i anmälningsavgift).
Vill du komma i kontakt med kursteamet? Skicka ett mail till sjolu@scoutkansliet.se
Klicka här för att läsa mer om SjöLU >>
Är du scoutledare?
Vill du ha riktigt peppade scouter som kommer på mötena oavsett väder?
Här är kursen för dig!
Kursen vänder sig i första hand till dig som är ledare på scoutavdelning och vill få inspiration och
verktyg att kunna skapa en riktigt äventyrlig verksamhet som verkligen lockar och peppar dina
scouter oavsett om du vill vara i naturen, en skola, en källare eller föredrar någon helt annan plats.
Under två helger kommer vi att träffas för att inspireras, skratta, uppleva och utmana vad vi kan och
vågar göra i våra äventyrliga möten med våra ungdomar. Vi rekommenderar kursen från 17 års
ålder.
Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
Den här kursen är helt anpassad för dig som är scoutledare och för dig som vill bli instruktör i HLR.
Utbildningen består av upplevelsebaserade övningar inom- och utomhus i kombination med teoretiska föreläsningar. Du får en bred kunskap om första hjälpen för möten, läger och hajker.
Under utbildningen ingår även utbildning och certifikat enligt HLR-rådets riktlinjer i första hjälpen och HLR. En del av kursen kommer genomföras utomhus för att vi ska kunna genomföra praktiska övningar i rätt miljö.
I kursavgiften ingår kursboken Vildmarksmedicin och Instruktörsbok HLR. Alla som deltar i kursen med godkänt resultat får ett tygmärke, Scouternas HLR-bevis samt personligt utbildningsbevis inkl. registrering i HLR rådets register över utbildade instruktörer. Kostnad: 4000kr/deltagare.
Kursen anordnas vid förfrågan, skicka ditt intresse till info@scoutkansliet.se. Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
Leder du scouter bortom allmän väg? Vad gör du om en allvarlig olycka inträffar i under segling/på fjället/i skogen och du får besked att ”ambulanshelikoptern är upptagen, kanske kommer om tre timmar”? Då är den här kursen för dig. Ålder: 18 år och uppåt.
Kursinnehåll:
- Hjärt-lungräddning
- Primär patientundersökning och akut behandling (L-ABCDE)
- Sekundär undersökning, fortsatt behandling och omhändertagande (vitalparametrar och medicinsk historia)
- Dokumentation, evakueringsplaner
- Ryggskador & Skallskador
- Cirkulationssvikt
- Sårvård
- Brännskador & Infektioner
- Muskel-, led- och skelettskador
- Urledvridningar
- Värmerelaterade tillstånd
- Nedkylning och köldskador
- Blixtnedslag
- Höjdsjuka
- Medicinska situationer: Diabetes, magont, andningsproblem, epilepsi, hjärtrelaterade problem
- Allergisk anafylaktisk reaktion
- Första hjälpen-utrustning
Hålls av NOLS Wilderness Medicine.
Kursen anordnas vid förfrågan, skicka ditt intresse till info@scoutkansliet.se. Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
För utmanarlaget
Under Våga Utmana kommer du att få verktyg för att kunna ha en så utvecklande utmanartid som möjligt samt för att underlätta ditt ledarskap i t.ex. programplanering. Kursen följer programmet för utmanare, med fokus på att leda utmanarlaget genom de aktiviteter och äventyr ni bestämt/bestämmer att ni vill genomföra i just ert lag. Du kommer att få träna på att leda och samtidigt vara en del av laget.
Mycket tid kommer att läggas på gruppdynamik, hur arbetar ert lag, vilken typ av ledarroller har ni i laget samt hitta lagets styrkor och svagheter för att kunna arbeta vidare med dem.
Kursen genomförs med hjälp av scoutmetoden och kommer att ske båda inne och ute, såväl de två kvällar som den avslutande helgen.
Våga Utmana är sammanlagt 20 timmar lång och består av:
- Scoutmetoden
- Jag som ledare och jag som deltagare
- Utmanarlaget
- Projekt och äventyr
- Säkerhet och ansvar
För att laget ska kunna bli antaget till kursen måste 80% av laget genomföra kursen.
Kursen anordnas vid förfrågan, skicka ditt intresse till info@scoutkansliet.se. Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.
Under några kvällar under hösten och vintern lär du dig om navigering, väjningsregler, väder, instrumentkontroll och mycket mer. Det blir även praktik på Vässarö två helger på våren med både praktiska navigationsövningar och båtmanövrering.
Den som redan har förarintyget sedan gammalt kan se de första kvällarna som en nödvändig repetition för att lyckas bra med Kustskepparintyget. Det blir prov för förarintyg under kursens gång.
Vid provtillfället i maj kan den som vill avlägga prov för VHF-certifikat. Kunskaperna om SRC får du läsa i bok vid sidan av kursen men instruktörerna kan svara på frågor när du läser.
I Sverige anmäls ungefär 20 personer varje dag som försvunna. Det kan ligga många orsaker bakom försvinnanden men ungefär 700 barn går vilse i naturen varje år.
En erfarenhet som på senare tid ökat är just bristen på erfarenhet och kunskap. Kompisgäng som ringer fjällräddning när det blir lite jobbigt, familjer utan bra kläder och utrustning på vandring och förstagångsseglare som överskattar sin förmåga.
Men vi scouter är väl alltid redo?
Visst är vi redo för många situationer, men vad gör vi om mobilen är urladdad, maten glömd hemma och stormköket saknar brännare?
Kursledare är Gillis Nordin, som har utbildat scoutledare och scouter i överlevnad och friluftssäkerhet i många år. Gillis är bland annat med i kursteamet för Friluftsledarutbildning Överlevnad hos Scouternas folkhögskola.
Aktuell kursomgång annonseras i kalendariet.